The Juror does not Weed

Wat?

The Juror does not Weed wil een presentatie zijn van werken van diverse kunstenaars binnen één locatie. Momenteel is het zicht op de galerieruimte van de kunstenaarsvereniging Arti-Shock aan de Schoolstraat te Rijswijk. Datum is van 12 juli tot en met 2 augustus met uitloop gedurende de zomerstop. Alles in concept besproken en periode is gereserveerd.

Hoe het zo begon

Zo’n jaar of twee of misschien meer komt met regelmaat ‘Déjeuner sur l’herbe’ van Manet in min of meer abstracte vorm als een wolkje in mijn hoofd. Afgelopen mei nam ik de teugels in handen en nam mijzelf voor om serieus te bekijken, bestuderen en brainstormen wat ik hier mee aan zou kunnen. Voorop stond wel vast: het moest geen vanzelfsprekende expositie worden. De bezoeker/voorbijganger zou uitgedaagd worden om het werk te zien ofwel er juist over struikelen. Uitlokking van een andere manier van kijken. Uitlokken van kijken alsof je iets voor het eerst ziet; verwondering, speels, kritisch. Los, dramatisch, poëtisch. Een beleefruimte.

Ik moest toch weten waarom dit schilderij nou juist zich presenteerde en las iets over de oorsprong. Voor het inleveren van werk voor de Salon kon c.q. moest gekozen worden uit bestaande thema’s als stilleven, landschap, historie, portret, naakt. Alles binnen bestaande formats. Manet nam de uitdaging aan en verwerkte in één schilderij alle thema’s alleen, wel op zijn manier, modern dwz realistisch. Shocking voor die tijd.

Hoe dan nu?

Aansluiting bij wat er is, dat wat herkenbaar is van supermarkt of woonboulevard of huiskamer maar dan net even ánders, want door samenwerking bouwen aan een ruimtelijke installatie waarbij alle zintuigen zoveel mogelijk worden geprikkeld. En liefst met diverse kunstenaars. Let wel: alles wat nu geschreven is kan nog alle kanten op hoewel ik natuurlijk wél al een bepaald idee heb. Zo zijn enkele kunstenaars benaderd en hebben de eerste gesprekken plaats gevonden. Maar van belang is ook dat er ruimte is voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën.

Enkele termen die voor mij naar voren zijn gekomen zijn: huiskamer, schemerlampen, halve etages, performances, ladders, licht, geluid, lezen, diners, voordrachten? Etcetera etcetera

Welnu

deelnemende kunstenaars

Als je deze brief van mij hebt ontvangen wil ik heel graag een gesprek met je hebben om je waarschijnlijk te vragen of je mee wil doen in het creëren of mee wil denken aan het realiseren van The Juror does not Weed. Het is fijn als je een heleboel vragen hebt, een heleboel voorstellen hebt maar misschien ook wel gruwelt van zoveel onduidelijkheid? 😉 (Want een tentoonstelling die vragen stelt is de uitdaging.) en vooral: laat je inspireren door de titel!

Sonja van der Burg

Deelnemende kunstenaars

The Juror Does Not Weed’ is een idee van Sonja van der Burg. Met haar werken mee aan dit project: Ger Groothedde, Miriam Ooms, Claire Delperdange, Martin Helm, Marina Heuvelman, Marja van Putten, Daniëlla Daen, Annemarie Spijkerman, Eline Tydeman, Juliette Pestel, Wim Vonk, Suus Zweekhorst, Birke Hesse en Greta Cune.

foto’s bekijken van de expositie