Drijvend staal 

Drijvend Staal is een verzameling beeldende kunst en literatuur op A5 formaat in een doos. De oplage is twee keer het aantal deelnemers. Elke editie bestaat uit unica, handgemaakte werken die geen opgelegd thema hebben. Het uitgangspunt is dat kunstenaars die zelfstandig aan het werk zijn, vandaar uit altijd met ideeën bezig zijn. Dan hoeven wij niet te bepalen wat iedereen aanleveren zal.

De formule is zo vanzelfsprekend, maar door het gemak waarmee we omringd worden via de computer, het kopieerapparaat en andere reproductiemiddelen werkt in de hand dat men snel het gemak van de virtuele wereld binnenhaalt, en vergeet dat het ambachtelijke handwerk nog steeds de kroon is van de kunsten.

Of het gaat om een gedicht, een druk, een artikel of werkstuk, er blijft geduldig handwerk in zitten. De deelnemers weten dat, en het plezier telkens weer een uniek werkstuk af te leveren werkt inspirerend voor elke opdracht die men zichzelf stelt. Wij maken het werk voor elkaar, omdat je als tegenprestatie de unieke vingerafdruk, DNA, en gedachtengoed van een ander terugkrijgt.

Op dit moment zijn we bij de 23ste editie gekomen, maar het productiebureau rekent vanaf nummer 9. Vanaf dat moment zijn we vrij, vrij van opgelegde thema’s die amateurs nodig hebben om te produceren. En vrij van amateurs die maar niet overstijgend naar kunst kunnen kijken en ermee omgaan.

De ‘Staal’ selecteert zichzelf uit zei iemand eens tegen ons. Het productiebureau waakt over de kwaliteit van het aangeleverde werk, streng en rechtvaardig om haar muzen te verdedigen.

Hoe de naam Drijvend Staal is ontstaan, wordt mondeling overgedragen.

Anna en Feng